TCMB raporu açıkladı: Sebze, kırmızı et ve süt ürünlerindeki artış durdurulamıyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Şubat ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 3,15 artarak yıllık enflasyonun yüzde 55,18’e gerilediğini açıklamasının ardından TCMB Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayınlandı.
Rapora göre yıllık enflasyon Şubat ayında tüm alt kümelerde geriledi.
Döviz kurları ve emtia fiyatlarındaki görünüme paralel olarak enerji fiyatları son aylarda ılımlı seyrini sürdürürken, temel mal grubundaki aylık artışlar bu dönemde yavaşlamıştır. Hizmetlerdeki fiyat artışı bir önceki aya göre yavaşlasa da başta yemek, eğitim ve bakım-onarım gibi kalemler olmak üzere görece yüksek seviyesini korudu.
Kiralardaki aylık artış oranı bir önceki aya göre önemli oranda gerilerken, başta sebze, kırmızı et ve süt ve süt ürünleri olmak üzere gıda fiyatları yüksek oranda artmaya devam etti.
Üretici fiyatlarındaki aylık artış, elektrik fiyatlarındaki düşüşün belirgin katkısıyla Şubat ayında zayıflarken, bu görünüm altında B ve C endekslerinde yıllık enflasyon gerilemiş, göstergelerde mevsimsellikten arındırılmış aylık artış önemli ölçüde yavaşlayarak önceki seviyelerine gerilemiştir. Ocak seviyeleri.
“Şubat ayında kiralardaki aylık artış yüzde 2,66 ile bir önceki aya göre önemli ölçüde yavaşladı”
Bir önceki aya göre temel mallar, güç, hizmetler, alkol-tütün-altın, gıda ve meşrubat kümelerinin katkıları sırasıyla 1,19, 0,79, 0,28, 0,21 ve 0,03 puan azaldı.
B endeksini oluşturan kümelerden işlenmiş gıdada fiyat artışları yüksek kalırken, hizmetler ve temel mallarda, daha belirgin olarak hizmet kümelenmesinde yavaşlamıştır.
Şubat ayında hizmet fiyatları yüzde 3,14 artarken, yıllık küme enflasyonu 0,78 puan gerileyerek yüzde 61,64 oldu.
Bu dönemde yıllık enflasyon, kiralarda sınırlı bir artış gösterirken, haberleşme ve diğer hizmetlerde yatay seyretmiştir. Yıllık enflasyon, ulaşım ve lokanta-otel alt kümelerinde gerilemiştir.
Hizmet kümesindeki aylık fiyat artışları, zamana bağlı fiyat ayarlamaları ve önemli ölçüde bir önceki aya ait taban fiyatların etkisiyle alt kümeler genelinde yavaşlamıştır.
Başta et olmak üzere gıda fiyatları kanalıyla girdi maliyetlerinden etkilenen lokanta-otel fiyatlarının aylık artış oranı bir önceki aya göre düşüş gösterse de yüksek seviyesini korurken, ilk ayda bakım-onarım ile eğitim hizmetleri öne çıkan kalemler oldu. diğer hizmetler alt kümesi.
Şubat ayında kiralardaki aylık artış yüzde 2,66 ile bir önceki aya göre önemli ölçüde yavaşladı.
“Son aylarda yüksek artışlar sergileyen beyaz eşya fiyatları Şubat ayında yatay seyretti”
Hava yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki belirgin düşüşün etkisiyle ulaştırma hizmetlerindeki aylık büyüme yavaşlamıştır.
Temel mallarda yıllık enflasyon 3,76 puan gerileyerek yüzde 41,06 olurken, diğer tüm temel mallarda yıllık enflasyon daha belirgin olarak tüm alt kümelerde gerilemiştir.
Dayanıklı tüketim malları (altın hariç) fiyatları yüzde 2,49 oranında artarken, bu gelişmede otomobil ve mobilya fiyatları etkili oldu.
Son aylarda yüksek artışlar sergileyen beyaz eşya fiyatları Şubat ayında yatay seyretmiştir. Bu gelişmelerle birlikte güçlü mal grubunda yıllık enflasyon 1,09 puan gerileyerek yüzde 44,93 olmuştur.
Diğer temel mallarda fiyatlar önceki aylara göre önemli ölçüde yavaşlayarak yüzde 1,14 artarken, alt küme yıllık enflasyonu 8,38 puan azalarak yüzde 48,48 oldu.
Evle ilgili temizlik malzemeleri ve evin bakım ve onarımı ile ilgili malzemeler fiyat artışlarıyla öne çıkan kalemler olurken, fiyatların düşmesiyle birlikte evcil hayvanlarla ilgili eşyalar öne çıkan kalemler oldu.
Giyim ve ayakkabı alt grubunda dönem indirimlerinin devam etmesi nedeniyle fiyatlar yüzde 1,89 gerilerken, alt grupta yıllık enflasyon 2,61 puan gerileyerek yüzde 20,71 olmuştur.
“Aylık enerji fiyatları yüzde -4,47 ile önemli düşüş gösterdi”
Enerji fiyatları yüzde 0,64’lük artışla ölçülü seyrini sürdürdü.
Böylece bu kümede yıllık enflasyon 5,02 puan azalarak yüzde 50,01 olmuştur. Bu dönemde, uluslararası propan ve bütan fiyatlarındaki gelişmelerin ardından tüpgaz fiyatları yüksek oranda artarken, akaryakıt ve musluk suyu fiyatlarındaki artış sınırlı kaldı.
Gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları aylık bazda yüzde 7,36 artarken, yıllık enflasyon 1,67 puan azalarak yüzde 69,33 oldu.
Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 2,67 puan azalarak yüzde 66,13’e gerilerken, işlenmiş gıdada 0,31 puan artarak yüzde 73,87’ye yükseldi.
Mevsimsellikten arındırılmış veriler bu dönemde sebze kümelenmesinde daha belirgin olmak üzere yaş meyve sebze fiyatlarında artışa işaret etmiştir.
Şubat ayında perakende segmentinde fiyat sabitleme kampanyalarının sona ermesiyle birlikte süt ve süt ürünlerinde önemli artışlar gözlendi. Ayrıca kırmızı et, kümes hayvanları, işlenmiş et ürünleri ve meşrubat fiyat artışlarında öne çıkan diğer kalemler oldu.
Şubat ayında yurt içi üretici fiyatları yüzde 1,56 artarken, yıllık enflasyon 9,85 puan azalarak yüzde 76,61 oldu. Yıllık enflasyon tüm alt kümelerde gerilerken, elektrik fiyatları aylık bazda yüzde -4,47 geriledi.
Aylık fiyat gelişmeleri segmentler bazında incelendiğinde elektrikli eşya fiyatlarındaki ivmelenme ön plana çıktı.